Ervaar zelf het verschil!

Einde aan tijdelijke huurcontracten blijft onzeker

19 november 2023

Het blijft onzeker of er een eind komt aan tijdelijke huurcontracten. In de Eerste Kamer trekt de grootste fractie BBB de steun in voor de wet die dit moet regelen. Het CDA twijfelt.

Bedenkers van de initiatiefwet die tijdelijke huurcontracten verbiedt zijn Tweede Kamerleden Henk Nijboer (PvdA/Groenlinks) en Pieter Grinwis (Christenunie). Zij kwamen in 2022 met een wetsvoorstel om huurders beter te beschermen tegen onwenselijke praktijken.

Het is nu zo dat verhuurders bij tijdelijke huurcontracten na twee jaar een contract kunnen verbreken. Vervolgens is het mogelijk om aan een nieuwe huurder een hogere huur te vragen. Volgens Nijboer en Grinwis leidt dit vooral in de grote steden tot onacceptabel hoge huren.

Ook discussie in Tweede Kamer

In de Tweede Kamer stemden afgelopen voorjaar 107 van de 150 leden, onder wie Kamerleden van BBB en CDA, voor de wet. Ook toen ging daar een lange discussie aan vooraf. CDA en VVD wilden dat verhuurders met slechts één woning het contract kunnen ontbinden als ze de woning aan familie willen verhuren of de woning willen verkopen. Verschillende partijen waren bang dat de regels voor verhuurders te streng zouden worden. De stemming erover in april werd daarom opgeschort. Uiteindelijk nam de Tweede Kamer de wet in mei alsnog aan.

Op dinsdag 7 november bleek tijdens een debat dat er ook in de Eerste Kamer kritiek is op de initiatiefwet en dat de invoering daarmee nog steeds onzeker is. PvdA/Groenlinks, Christenunie, PVV, SP, Volt, PvDD en D66 steunen het wetsvoorstel. De grootste fractie BBB vindt dat verhuurders zelf moeten kunnen bepalen of ze een woning willen verhuren met een tijdelijk of vast contract en wil de wet daarom niet steunen. Het CDA, de partij van woonminister Hugo de Jonge, is ook kritisch en wil zich nog beraden op een besluit. Volgende week is er een definitieve stemming over de wet.

Het CDA heeft zes zetels in de Eerste Kamer en kan de wet aan een meerderheid helpen. Als het aan de eigen minister De Jonge ligt, gebeurt dat. De Jonge was in eerste instantie tegen de wet, maar is nu van mening dat huurders beter moeten worden beschermd.

Regels gelden alleen voor nieuwe contracten

Als de wet wordt aangenomen, gelden de regels alleen voor nieuwe huurcontracten. Ook blijven er uitzonderingen mogelijk, die worden opgenomen in een algemene maatregel van bestuur.

Bron: VastgoedActueel - RTL - Tweede Kamer