03 april 2022
Eerder onderzoek naar misstanden in Rotterdamse woningen heeft geleid naar een 25-jarige vrouw uit Noord-Brabant. Volgens de politie en het Openbaar Ministerie (OM) was zij als verhuurbemiddelaar betrokken bij panden waarin ondermijnende activiteiten plaatsvonden, zoals witwassen, wapenopslag en de productie en opslag van verdovende middelen. Zij heeft een taakstraf opgelegd gekregen en staat voor één jaar onder toezicht van de Reclassering.
De misstanden werden voornamelijk aangetroffen in huurwoningen in Rotterdam Centrum en Rotterdam Zuid. Het gaat om meerdere woningen waar ondermijnende criminele activiteiten plaatsvonden. Zo trof de politie in die woningen grote hoeveelheden harddrugs, grondstoffen om harddrugs te produceren, vuurwapens en een contant geldbedrag van ongeveer € 900.000 aan.
Faciliteren van crimineel pandgebruik
De verdachte is bij justitie in beeld gekomen naar aanleiding van een eerder onderzoek. Daarbij kreeg een Rotterdamse verhuurbemiddelaar 18 maanden celstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Verder onderzoek naar vermoedelijk malafide verhuurbemiddelaars heeft ertoe geleid dat er meer zicht is gekomen op crimineel pandgebruik en de rol van criminele tussenpersonen.
De verdachte uit Noord-Brabant trad op als bemiddelaar tussen meerdere verhurende pandeigenaren en huurders. Daarbij nam zij grote bedragen contant geld aan (in de vorm van huurpenningen), screende zij de huurders niet of niet voldoende, werden huurders ook niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) en hield zij geen goede administratie bij.
Zo blijkt uit onderzoek door het OM, de politie, de gemeente Rotterdam, de Belastingdienst en het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC). Volgens het OM heeft de verdachte door deze werkwijze criminelen anonimiteit geboden en daarmee criminele huurders gefaciliteerd.
Schulden
Haar handelswijze heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat zij een hoge schuld heeft opgebouwd. Het OM maakt zich zorgen over het feit dat de verdachte al op jonge leeftijd zo’n hoge schuld heeft opgebouwd en in aanraking is gekomen met mensen uit het criminele circuit. Gezien de opgebouwde schulden die betaald moeten worden aan diverse instanties is het Openbaar Ministerie van oordeel dat een taakstraf passend is in deze zaak. Naast de taakstraf heeft het Openbaar Ministerie als bijkomende aanwijzing opgelegd dat zij zich gedurende 1 jaar onder toezicht laat stellen van de Reclassering.
Bron: VBO