28 november 2024
Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), vindt dat het kabinet de Wet betaalbare huur moet intrekken, omdat de wet niet het gewenste effect heeft. Volgens hem leidt de wet tot een afname van het aantal huurwoningen en zorgt het voor een te snelle stijging van de huurprijzen.
De Wet betaalbare huur, die in juli werd ingevoerd, bevat maatregelen zoals het plafonneren van huurprijzen. Het doel hiervan is om woekerprijzen te bestrijden en huurders te beschermen. In april stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor de wet, maar de invoering werd eind 2023 uitgesteld na bezwaren van beleggers tegen de plannen van voormalig minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge.
Volgens Knot heeft de wet aanzienlijke negatieve gevolgen. In een interview met het ANP bij de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington gaf Knot aan dat hij geen politiek oordeel wilde vellen, maar wel naar de gevolgen kijkt. Hij wijst op een daling van 38% in het aanbod van huurwoningen in de vrije sector, zoals blijkt uit de Huurmonitor van Pararius. Ook minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) bevestigt dat het aantal huurwoningen in de private sector in de eerste helft van het jaar met 11.000 is afgenomen.
Door de wet is het financieel minder aantrekkelijk geworden voor kleine beleggers om woningen te verhuren, wat hen ertoe heeft gebracht veel van hun huurwoningen te verkopen. Knot wijst erop dat deze beleggers ook te maken hebben met strengere regels in box 3 en de opkoopbescherming. Dit heeft niet alleen het aantal huurwoningen in de vrije sector verminderd, maar ook de huurprijzen doen stijgen.
Daarnaast ziet Knot dat grote beleggers geen interesse meer hebben in het bouwen van middenhuurwoningen, terwijl deze woningen juist nodig zijn om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Volgens Knot is het moeilijk om positief te zijn over de wet, gezien de schade die al is aangericht. Hij suggereert dat het beter is om de wet nu terug te draaien voordat de schade verder toeneemt.
De Wet betaalbare huur was bedoeld door minister De Jonge als een manier om meer controle over de woningmarkt te krijgen. Er was echter al kritiek voordat de wet werd ingevoerd, met organisaties zoals Vastgoedbelang die het beleid als risicovol en ondoordacht bestempelden. Vastgoedbelang had in april al voorspeld dat kleine beleggers massaal hun huurwoningen zouden verkopen, wat zou leiden tot een stijging van de huurprijzen in de vrije sector.
Daarnaast lijkt het erop dat de voorgenomen beperking van de renteaftrek voor kleine verhuurders van tafel gaat. De coalitiepartijen zijn van mening dat de voorgestelde beperking te ver gaat. Dit werd maandag besproken tijdens de behandeling van het Belastingplan in de Tweede Kamer. De beperking zou betekenen dat verhuurders niet langer renteaftrekken tot €1 miljoen van hun belastbare winst kunnen doen. Het doel hiervan was het misbruik van deze aftrekken tegen te gaan. Echter, de VVD en BBB vinden dat de renteaftrek voor de vastgoedsector moet blijven bestaan, en er is nu overeenstemming binnen de coalitie om deze regeling te behouden.
Artikel aangeboden door: www.vendomemakelaardij.nl
Bron: Vastgoedactueel - NU.nl - FD - NOS.nl