Ervaar zelf het verschil!

Rendement op huurwoningen ruim gehalveerd

16 januari 2024

Huiseigenaren die een woning verhuren, houden daar fors minder aan over dan voorheen. Gemiddeld gaat het rendement voor bestaande verhuurders omlaag van 8,4% naar 4%. Dat blijkt uit een berekening van het ministerie van Financiën.

Particuliere vastgoedbeleggers hebben hun rendementen de afgelopen tijd zien verdampen. Dat concluderen ambtenaren van het ministerie van Financiën in economenvakblad ESB, op basis van berekeningen over 5.500 woningen van particuliere eigenaren. De onderzoekers gebruikten een dataset van huurwoningen die in het tweede kwartaal van 2022 op onlinehuurplatformen Pararius en huurwoningen.nl stonden.

Het gemiddelde rendement voor verhuurders is meer dan gehalveerd. Niet één op de tien onderzochte huurwoningen haalt nog het minimumrendement van 5% dat gangbaar is voor particuliere beleggers. Bij bestaande verhuurders daalt het rendement gemiddeld van 8,4% naar 4%, bij nieuwe verhuurders is dat van 8,1% naar 2,4%. De laatste groep heeft te maken met hogere hypotheekrentes.

Gestegen rente en overheidsmaatregelen

De oorzaak van het gedaalde rendement is een combinatie van de gestegen rente en de overheidsmaatregelen die in de afgelopen jaren zijn ingevoerd rondom verhuren, stellen de ambtenaren.

Vooral de verhoging van de overdrachtsbelasting en de vermogensrendementsheffing in box 3 hebben veel invloed. Als huurregulering wordt ingevoerd, zullen veel huren omlaag moeten en ook dat drukt de inkomsten voor de verhuurder.

De berekening komt op een voor demissionair woonminister Hugo de Jonge pijnlijk moment, schrijft het FD. Hij stuurt rond deze tijd het voorstel voor de Wet betaalbare huur naar de Tweede Kamer. Hij legt daarin de huren van een groot deel van de woningen in de vrije huursector aan banden.

Of de nieuwe Tweede Kamer akkoord gaat met de wet is nog de vraag. Verschillende partijen, waaronder de VVD zijn tegen. De coalitiepartijen uit het kabinet Rutte IV voelen zich niet meer gebonden aan eerdere afspraken.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

 

Vastgoedbeleggers

Vastgoedbeleggers geven zelf al een tijd aan dat de overheidsmaatregelen om onder meer huurverhogingen te beperken het beleggen in huurpanden onaantrekkelijk maakt. Vastgoedbelang waarschuwde vorig jaar dat de box 3-belastingmaatregel ervoor zorgt dat zo’n 3.000 particuliere beleggers de financiering van 500.000 woningen niet meer rond zouden kunnen krijgen.

Particuliere vastgoedbeleggers startten ook een massaclaim tegen de Nederlandse staat, vanwege de plannen om huurverhogingen te beperken. Pararius constateerde in oktober dat steeds meer huurwoningen verdwijnen naar de koopmarkt.

Bron: VastgoedActueel - ESB - FB - Nu.nl