15 juli 2024
Tussen 2021 en 2023 nam het aardgasverbruik in woningen met een kwart af. Dat is meer dan verwacht, blijkt uit een brief van demissionair minister van Wonen Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.
In 2022 daalde het aardgasverbruik in woningen met ongeveer 15 procent ten opzichte van 2021. In 2023 verminderde het aardgasverbruik in woningen met nog eens 11 procent. Dat is meer dan verwacht. Een belangrijke oorzaak is volgens De Jonge de hoge gasprijs 2022. Maar ook in 2023, toen de gasprijzen weer lager waren, gebruikten Nederlanders gemiddeld fors minder gas dan daarvoor. Dit komt door verduurzaming van woningen, maar ook voor een belangrijk deel door zuiniger gedrag. Het is daardoor onzeker of deze sterke daling in dezelfde mate doorzet.
Uit de voortgangsbrief over het Programma Versnelling Verduurzaming Gebouwde Omgeving (PVGO) die minister De Jonge maandag 10 juni naar de Tweede Kamer stuurde, blijkt verder dat de CO₂-uitstoot van woningen en gebouwen tussen 1990 en 2023 met 38 procent daalde, van 30 naar 18,6 megaton. Bijna de helft van die daling vond plaats in de laatste twee jaar. Hiermee komt de doelstelling in zicht om de CO₂-uitstoot van de gebouwde omgeving in 2030 met meer dan 55 procent te verlagen ten opzichte van 1990.
Artikel gaat verder onder de afbeelding
Het isoleren van woningen ligt volgens het ministerie van Volkshuisvesting goed op koers, zo groeit het aantal warmtepompen sterk. Vorig jaar zijn 240.000 ISDE-subsidies verleend, in zo’n 700.000 woningen isolatiemaatregelen getroffen en 150.000 warmtepompen geïnstalleerd, waarvan een derde hybride was. In de realisatie van warmtenetten is versnelling nodig.
Minister De Jonge: “Voor te veel mensen was een energiezuinig huis niet weggelegd omdat het te duur is om substantiële energiebesparende maatregelen te nemen. Daarom hebben we de subsidiemogelijkheden verbeterd, startten we met renteloze leningen en bieden we ondersteuning aan mensen die niet weten waar ze moeten beginnen. De cijfers laten zien dat mensen de mogelijkheden weten te vinden en dat de verduurzaming in Nederland doorzet. Dat moeten we vasthouden, zodat meer mensen kunnen profiteren van een lagere energierekening.”
Door het lagere gasverbruik worden megatonnen aan CO2 minder uitgestoten. Maar kleine verhuurders hebben nog wel wat werk te verzetten, ook om de gestelde doelen op dit gebied te halen. Verhuurders die minder dan 50 huizen hebben, verhuren over het algemeen woningen met een laag energielabel, schrijft De Jonge.
Bron: Vastgoedactueel - Ministerie van Volkshuisvesting