Ervaar zelf het verschil!

Geen warmtepomp subsidie in wijk waar warmtenet gepland is

08 juni 2025

Geen subsidie voor warmtepompen in wijken met toekomstig warmtenet

Huiseigenaren in buurten waar een warmtenet gepland staat, kunnen de komende jaren geen subsidie meer krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp. Met deze maatregel hoopt klimaatminister Sophie Hermans de stagnerende aanleg van warmtenetten nieuw leven in te blazen. Het plan maakt deel uit van haar bredere klimaatstrategie, waarin de focus ligt op het terugdringen van de CO₂-uitstoot, met extra aandacht voor de industrie, windenergie op zee en elektrisch vervoer.

De minister onderzoekt nog of het uitsluiten van subsidie in warmtenetwijken juridisch haalbaar is.


Vereniging Eigen Huis kritisch op maatregel

Vereniging Eigen Huis (VEH) steunt het stimuleren van warmtepompen, maar is fel tegen het uitsluiten van huiseigenaren in toekomstige warmtenetgebieden. Volgens VEH moeten bewoners vrij kunnen kiezen hoe ze van het gas af willen. “Maak warmtenetten aantrekkelijker, in plaats van alternatieven af te remmen. De aanleg duurt vaak jaren; in de tussentijd kan een warmtepomp juist een goede tussenoplossing zijn.”


Slimme warmtepompen en thuisbatterijen

Om netcongestie aan te pakken, wil Hermans dat nieuwe warmtepompen verplicht ‘slim’ aangestuurd kunnen worden, zodat ze efficiënter omgaan met stroomverbruik. Ook komt er een actieplan om bi-directioneel laden te stimuleren, waarbij elektrische auto's als batterij voor woningen kunnen fungeren.

Verder blijven subsidies voor woningisolatie beschikbaar, zodat huishoudens hun energieverbruik structureel kunnen verlagen.


Fonds tegen energiearmoede

Nederland ontvangt €720 miljoen uit het nieuwe Europese Social Climate Fund. Een deel hiervan wil Hermans inzetten om energiearmoede te bestrijden, onder andere via een ‘Energiefonds’ voor huishoudens die moeite hebben met het betalen van hun energierekening.

Volgens VEH ontbreekt in de klimaatplannen echter een belangrijk onderdeel: stimulering van zonnepanelen op daken. “Dat is een gemiste kans. De maatschappelijke steun hiervoor is veel groter dan voor zonneparken of windmolens.”


Windturbines dichter bij woningen: zorgen om gezondheid

Ondanks eerdere Kamerwensen voor strengere afstandsnormen, wil minister Hermans nieuwe windturbines alsnog dichter bij woningen toestaan. Volgens bronnen in Den Haag negeert ze daarmee zorgen over de gezondheid en leefbaarheid van omwonenden.

De Tweede Kamer pleitte eerder voor een minimale afstand van vier keer de tiphoogte van een turbine – vergelijkbaar met de Deense norm – om overlast en gezondheidsproblemen, zoals slaapproblemen door geluid of trillingen, te beperken.

Toch stelt Hermans een versoepelde norm voor, waarbij turbines al op twee keer de tiphoogte van woningen mogen komen te staan. Dit leidt tot stevige kritiek vanuit onder andere PVV en BBB, die waarschuwen voor de risico’s voor de volksgezondheid. Ook de Raad van State uitte eerder zorgen over onvoldoende bescherming van omwonenden.

Artikel aangeboden door: www.vendomemakelaardij.nl

Parafrase van bron: Vastgoedactueel - Rijksoverheid - VEH