21 januari 2022
2021 was een bewogen jaar, ook voor de vastgoedmarkt. Ondanks dat corona nog altijd een groot onderdeel is van ons dagelijks leven, was het vertrouwen in de Nederlandse vastgoedmarkt groot en dat is terug te zien in het opnamevolume. Dit concludeert vastgoedadviseur Savills.
Welke segmenten springen eruit? In de logistieke sector was de totale opname in 2021 al groter dan de totale opname in 2020, en het jaar is nog niet om. Voor bedrijfsruimte als geheel zit het opnamevolume in 2021 al op 80% van het totale opnamevolume dat in 2020 behaald is. Naar verwachting zal het opnameniveau van bedrijfsruimte in 2021 hoger zijn dan in 2020.
Voor kantoren vertoont het opnamevolume meer dynamiek dan verwacht. De verwachting was dat het opnamevolume van kantoren in 2021 op een laag niveau zou uitkomen. Met nog een kwartaal te gaan zit het opnamevolume van kantoren al op 70% van het langjarige gemiddelde in Q3.
Ook in de winkelmarkt geldt dat de gevolgen van Covid-19 minder ernstig waren dan gedacht. Door het beperkte aantal faillissementen bleef de verwachte stijging van de winkelleegstand uit. Daarnaast is ook de opname van winkelruimten niet significant afgenomen. Het opnamevolume ligt in Q3 al op 65% van het langjarig gemiddelde.
In het derde kwartaal van 2021 beleefde de beleggingsmarkt een opleving in vergelijking met een kwartaal eerder: er is ruim 50% meer geïnvesteerd in Q3 dan in Q2. Dit is 18% boven het langjarige kwartaalgemiddelde. Deze opleving is met name te danken aan bedrijfsruimte, inclusief logistiek, (30% van het totaal in Q3) en kantoor (40% van het totaal in Q3). De verwachting is dat het beleggingsvolume voor 2021 boven de €17 miljard zal gaan uitkomen. Weliswaar een daling van ongeveer 25% ten opzichte van jarig jaar, maar wel boven het langjarige gemiddelde.
Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, vat samen: “Al zijn de tijden van onzekerheid, bijvoorbeeld door de recent afgekondigde strenge lockdown, niet voorbij, de Nederlandse vastgoedmarkt blijft ondanks deze onzekerheid op bijna alle fronten overeind. Met name de vraag van gebruikers en investeerders naar bedrijfsmatig vastgoed en de woningmarkt blijken onbewogen. De export groeit, de werkloosheid daalt en het producentenvertrouwen ligt op recordniveau. Daarnaast hebben de dienstensector en de detailhandel minder hinder ondervonden van Covid-19 dan van tevoren gedacht. Deze prestaties uit het verleden zorgen voor vertrouwen in de toekomst."
Clive Pritchard, Head of Country bij Savills in Nederland, blikt vooruit: “Door de positieve economische verwachtingen, en de sterke fundamenten gezien in 2021, is de verwachting dat de interesse in woningen en logistiek vastgoed aanhoudt en zelf toeneemt in 2022. Dit geldt voor vraag vanuit de investeerders én gebruikerskant. Afgaande op de verdere positieve economische ontwikkeling en de afnemende spaarindex zal er in 2022 naar verwachting meer belegd worden dan in 2021."
Lees het volledige rapport hier.
Bron: VBO