19 februari 2024
Een huis kopen is voor consumenten een grote stap en daar komt vaak een hypotheek bij kijken. Maar waar moet iemand beginnen als hij/zij een hypotheek wil berekenen? Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden en voor leken is dit een uitdaging. In deze blog delen we een aantal tips die huizenkopers kunnen helpen bij het berekenen van een hypotheek.
Allereerst is het belangrijk om te bepalen hoeveel geld iemand wil lenen. Dit bedrag is niet alleen afhankelijk van de prijs van het huis, maar ook van eventuele verbouwingen of de kosten voor de aankoop. Ook moet rekening gehouden worden met onvoorziene kosten.
Mensen kunnen zelf een indicatie krijgen van hoeveel ze kunnen lenen en wat hun maandlasten zullen zijn, door gebruik te maken van een hypotheekcalculator. Deze is vaak te vinden op de sites van banken en andere geldverstrekkers zoals unive.nl. Vul hier het inkomen, de vaste lasten, spaargeld en de gewenste hypotheekvorm in. Het is belangrijk om te onthouden dat een hypotheekcalculator geen exacte berekening geeft, maar een goede indicatie.
Er zijn veel hypotheekaanbieders om uit te kiezen en het loont om te vergelijken. Let op de rente, de aflossingsmogelijkheden, voorwaarden en de kosten die de bank in rekening brengt. Laat klanten hierbij gebruik maken van een vergelijkingssite of advies inwinnen van een hypotheekadviseur.
Bij het afsluiten van een hypotheek komen meer kosten kijken dan alleen de hypotheekrente. Denk hierbij aan notariskosten, taxatiekosten en advieskosten. Check daarom dat altijd de totale kosten van de hypotheek berekend worden, zodat de huizenkoper niet voor verrassingen komt te staan. Het Nibud heeft een handige tool waarmee je de totale kosten van de hypotheek kan berekenen.
Nadat iemand een aantal hypotheken hebt vergeleken, is het belangrijk om te berekenen wat de maximale hypotheek is. De maximale hypotheek wordt onder andere berekend aan de hand van iemands inkomen, de gezinssituatie en eventuele leningen. Dit bedrag kan per persoon verschillen. Laat consumenten rekening houden met de maandlasten die ze willen betalen, zodat ze geen onverantwoorde financiële verplichtingen aangaan.
De rente die iemand betaalt op de hypotheek heeft invloed op de maandlasten. Hypotheekaanvragers kunnen kiezen uit verschillende rentevaste periodes, variërend van één jaar tot dertig jaar. Een langere rentevaste periode geeft meer zekerheid over de maandlasten, maar kan duurder zijn. Een kortere rentevaste periode kan voordeliger zijn bij een lage rentestand.
Het vinden van een geschikte hypotheek is niet altijd makkelijk. In dit artikel hebben we wat tips gegeven om kopers op weg te helpen om een goede hypotheek te vinden. Laat klanten eerst hoeveel ze willen lenen en laat ze een hypotheekcalculator gebruiken om een indicatie te krijgen van hun maandlasten.
Laat ze vervolgens verschillende hypotheekaanbieders vergelijken en kijk goed kijken naar de rente, aflossingsmogelijkheden, voorwaarden en kosten. Laat ze de maximale hypotheek berekenen en hierbij rekening houden met hun maandlasten. Tot slot is het verstandig om te laten kijken naar verschillende rentevaste periodes, zodat kopers een weloverwogen keuze kunnen maken. Vergeet ook niet om ze advies te laten vragen bij een hypotheekadviseur als ze er niet uitkomen.
Bron: VastgoedActueel - Univé