Ervaar zelf het verschil!

Meer recht gemeenten om huizen te reserveren voor eigen inwoners

03 november 2022

Gemeenten mogen straks de helft van alle woningen die vrijkomen reserveren voor hun eigen inwoners. Ook krijgen ze meer vrijheid om huizen toe te wijzen aan leraren of verpleegkundigen. Het kabinet verandert daarvoor de Huisvestigingswet 2014.
 
De wetswijziging geldt zowel voor huur- als voor koopwoningen en moet volgend jaar al ingaan. De huidige wet geeft gemeenten al de mogelijkheid om huurwoningen toe te wijzen aan mensen die een economische of maatschappelijke binding hebben met de plaats. Alleen mag nu slechts een kwart van het aanbod worden gereserveerd voor inwoners van de eigen gemeente. Dat wordt straks de helft.
 
Daarnaast mogen gemeenten straks ook koopwoningen reserveren voor hun eigen inwoners. Nu geldt die mogelijkheid alleen voor huurwoningen. Het gaat daarbij om koopwoningen tot de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)-grens. Dit jaar ligt die grens op 355.000 euro, exclusief de 6 procent voor energiebesparende maatregelen.
 
Herziening Huisvestingswet 2014
Vrijheid van vestiging is het uitgangspunt van de wet. Iedereen die rechtmatig in Nederland verblijft, heeft het recht om zich vrijelijk te verplaatsen en te vestigen. De ‘Huisvestingswet 2014’ regelt onder welke voorwaarden gemeenten de bevoegdheden krijgen om woningen te reserveren voor eigen inwoners. Zo moeten gemeenten wel specifieke regels opstellen hoe ze de woningen gaan verdelen. Binnen deze systematiek worden met de herziening van de wet, enkele wijzigingen voorgesteld die raken aan het verlenen van voorrang op basis van lokale binding.
 
Wetswijziging afgeketst
Met aankomende wetswijziging is het een verdeling van de schaarste, ofwel symptoombestrijding. De overheid lost hiermee de schaarste niet op. Zo heeft branchevereniging VBO aangegeven dat het voorstel verstrekkend is. Maar met de enorme gecreëerde schaarste in het aanbod, de huidige migratie én de huizenprijzen moet het wel voorbereid zijn op meer wetgeving die gaat komen over het verdelen van de schaarste. De Tweede Kamer is het eens met het standpunt van VBO. Zo vertelt onder andere Peter de Groot van de VVD in de Telegraaf dat de wetswijziging ingrijpt op de vrijheid bij de verkoop van je woning.
 
Bekijk hier het hele bericht.
 
Bron: de Rijksoverheid en Telegraaf