Ervaar zelf het verschil!

Recordaantal middenhuurwoningen verkocht in grote steden

30 juni 2025

De vraag naar middenhuurwoningen in de vijf grootste Nederlandse steden (G5) heeft in het eerste kwartaal van 2025 een recordhoogte bereikt. Gemiddeld ontving een middenhuurwoning 115 reacties, vergeleken met 56 in dezelfde periode het jaar ervoor. In steden als Rotterdam, Utrecht en Amsterdam liep dit aantal zelfs op tot meer dan 400 reacties per woning. Tegelijkertijd is het aanbod steeds beperkter: middenhuurwoningen in de G5 stonden gemiddeld nog maar zes dagen online. (Pararius.nl)

Deze situatie maakt het voor huurders bijzonder moeilijk om een betaalbare woning te vinden. De concurrentie is enorm, waardoor de kans om een middenhuurwoning te bemachtigen voor veel middeninkomens vrijwel nihil is. Jasper de Groot, directeur van Pararius, benadrukt dat wie in de grote steden afhankelijk is van middenhuur "visto in een overvolle vijver".

Sinds de invoering van de Wet betaalbare huur op 1 juli 2024 is de druk op het middensegment alleen maar toegenomen. Het aantal beschikbare huurwoningen neemt structureel af, terwijl de vraag blijft groeien. In het eerste kwartaal van 2025 lag het aantal aangeboden middenhuurwoningen 12,7% lager dan een jaar eerder. Tegelijkertijd werden er al meerdere kwartalen achtereen meer woningen verhuurd dan dat er nieuw of opnieuw op de markt komen, waardoor de markt structureel uit balans blijft.

De spanning op de middenhuurmarkt is vooral zichtbaar in de vijf grootste steden. In Amsterdam kwamen er in het eerste kwartaal van 2025 gemiddeld 425 reacties binnen op een woning in dit segment, terwijl een woning in de vrije sector gemiddeld 45 reacties ontving. Ook in Utrecht is de belangstelling fors: 430 reacties in de middenhuur tegenover 58 in de vrije sector. Rotterdam liet vergelijkbare cijfers zien, met gemiddeld 456 reacties per woning in het middenhuursegment en 74 in de vrije sector. In Den Haag reageerden gemiddeld 308 woningzoekenden op een middenhuurwoning, tegenover 60 bij een woning in de vrije sector. Eindhoven vormt hierop geen uitzondering: 271 reacties op een woning in het gereguleerde segment, vergeleken met 64 in de vrije sector. (Rijksoverheid)

De doorlooptijd van huurwoningen in het middensegment daalde het afgelopen jaar fors. In het eerste kwartaal van 2025 stond een woning in dit segment gemiddeld nog maar 9 dagen online, tegenover 16 dagen een jaar eerder. De vrije sector laat een iets ander beeld zien: daar bleef de doorlooptijd in het afgelopen jaar schommelen tussen de 19 en 22 dagen. In het eerste kwartaal van 2025 was dit 20 dagen. Middenhuurwoningen in de vijf grootste steden stonden gemiddeld nog maar 6 dagen online in het eerste kwartaal van 2025. Ter vergelijking: woningen in de vrije sector stonden gemiddeld 19 dagen online.

Als woningen binnen een week worden verhuurd, is er geen sprake meer van gezonde marktwerking, maar van schaarste die zichzelf versterkt. Huurders hebben geen tijd, geen keuze en nauwelijks perspectief. Betaalbaarheid werkt alleen als het gepaard gaat met voldoende beschikbaarheid, en daarvan is absoluut geen sprake.

Artikel aangeboden door: www.vendomemakelaardij.nl

Parafrase van bron: Vastgoedactueel - Pararius - Vastgoed Belang - Kadaster