Ervaar zelf het verschil!

Regeerakkoord: veel bestaand beleid voor woningmarkt wordt voortgezet

14 oktober 2024

PVV, VVD, NSC en BBB presenteerden vrijdag 13 september de uitwerking van hun plannen voor de komende jaren. Lees wat er in het regeerakkoord over de woningmarkt staat, en hoe erop wordt gereageerd in de sector.

Het kabinet houdt, net als voorgaande kabinetten, in het regeerakkoord wat de woningmarkt betreft, vast aan het doel van de bouw van 100.000 woningen per jaar. Dit moet gebeuren door meer gebieden voor grootschalige woningbouw aan te wijzen, maar ook door het ‘straatje erbij’-principe aan de randen van dorpen en steden. Hiervoor is de komende jaren €5 miljard beschikbaar. Daarnaast komt er €2,5 miljard beschikbaar om alle nieuwe woningen goed bereikbaar te maken.

Veel bestaand beleid wordt voortgezet. Zo moet er meer gebouwd worden voor lage- en middeninkomens en voor ouderen. Minimaal 30% van de woningbouw moet sociale huur worden. Ook zet het kabinet in op het ombouwen, optoppen en splitsen van bestaande panden. Belemmerende regels die procedures vertragen, moeten verdwijnen.

Overdrachtsbelasting verlaagd

Investeren in de woningbouw moet ook weer meer gaan lonen. Daarom wordt bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting verlaagd. Hierdoor moet de vrije huursector een stimulans krijgen.

Verder wil het kabinet de voorrang voor statushouders op de huurmarkt verbieden. Gemeenten hebben in de wet nu nog de optie om hiervoor te kiezen.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Mona Keijzer: elke woning is er één

Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) over het regeerakkoord en de plannen voor de woningmarkt: “Elke woning is er één. We moeten echt gaan bouwen voor al die mensen die op een huis wachten, zodat Nederlanders weer zicht hebben op de toekomst. Dat begint met een goede, betaalbare woning in een prettige en bereikbare leefomgeving. Daar wil ik ruimte voor maken.”

Vastgoed Belang: overheid blijft kansen missen

Vastgoed Belang zegt over de regeringsplannen: in plaats van enkel te focussen op nieuwbouw is het behoud van de bestaande huurvoorraad essentieel om de grote druk op de woningmarkt te verlichten. De overheid mist kansen door de overdrachtsbelasting voor vastgoed zonder woonfunctie niet te verlagen. Dit belemmert particuliere beleggers bij het transformeren van bijvoorbeeld kantoorpanden naar woningen. Om de woningmarkt gezond te houden, is het noodzakelijk dat het kabinet de regeldruk voor particuliere vastgoedbeleggers verlaagt.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Boelhouwer: doorbraak niet realistisch

Een grote doorbraak op de woningmarkt is met het regeerprogramma van kabinet-Schoof niet realistisch. Dat zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, tegen BNR.nl. “De ambities zijn wel hoog, dat blijkt uit de wil om twee derde van de te bouwen woningen betaalbaar te maken voor lage of middeninkomens. Maar dat is te weinig om bijna 1 miljoen woningen te gaan bouwen.”

WoningBouwersNL: akkoord stap in de goede richting

Volgens Coen van Rooyen, algemeen directeur bij WoningBouwersNL, is het regeerakkoord een stap in de goede richting. Dat zegt hij tegenover Stadszaken. “We zijn blij met onder andere de aangekondigde subsidies die met een stuk minder administratieve last moeten worden verleend. Ook de verlaging van de overdrachtsbelasting, in sommige gevallen van 10,4 naar 8%, is positief. De mogelijkheden om op gebiedsniveau naar betaalbaarheidsnormen te kijken, is ook zeer welkom. De uitdagingen blijven groot, maar door samen te werken, kunnen we deze ambities waarmaken en bijdragen aan een betaalbare en duurzame toekomst voor iedereen.”

Bron: Vastgoedactueel - Volkshuisvesting Nederland