Ervaar zelf het verschil!

Stikstofuitstoot nieuwbouw berekenen met nieuwe tool

10 mei 2024

Een nieuwe rekentool geeft sneller en beter inzicht in de uitstoot van bouwprojecten. Het zorgt ervoor dat bedrijven beter kunnen blijven doorgaan met bouwen, aldus de ministeries van Binnenlandse Zaken (BZK) en Infrastructuur (I&W).

De Bouwemissietool geeft inzicht in de uitstoot van stikstof, CO2 en fijnstof die vrijkomt bij bouwprojecten. De tool is ontwikkeld door TNO, die er 2,5 jaar aan heeft gewerkt.

Tot nu toe kostte het veel tijd en geld voor projectontwikkelaars en bouwers om de verschillende soorten uitstoot inzichtelijk te maken, aldus de ministeries. Bedrijven moeten daarvoor onder meer de uitstoot van wegtransport en bouwmachines berekenen.

Nieuwe tool berekent mogelijke reductie

Bij de aanvraag van bouwvergunningen is het al langer gebruikelijk om berekeningen van de verwachte stikstofuitstoot te maken, schrijft Cobouw. Maar met de nieuwe methode is ook te berekenen wat de potentiële reductie kan zijn als bouwers schonere machines inzetten in plaats van dieselmachines, of als ze duurzamere materialen gebruiken.

De nieuwe tool is te gebruiken via een website bouwemissies.nl. Ontwikkelaars en andere bedrijven kunnen er voor verschillende bouwprojecten (waaronder woningbouw) een set aan gegevens invullen. Het gaat onder meer om (een inschatting van) de hoeveelheid materialen, de inzet van personeel en welke en hoeveel machines en voertuigen ze verwachten te gebruiken.

Simpele website

Projectmanager Mario de Rooij van TNO zegt tegen Cobouw dat het om een simpele website gaat, waardoor hij hoopt dat bouwers en opdrachtgevers de tool vaak gaan gebruiken. “Er is nog niet genoeg elektrisch materieel in Nederland om alle projecten in een keer emissieloos uit te voeren. Deze tool maakt inzichtelijk wat je het beste kan doen om zoveel mogelijk de stikstofuitstoot te reduceren.”

Voor woningbouwprojecten is ook te berekenen wat industrieel bouwen in fabrieken of het op de bouwplaats in elkaar zetten van prefab onderdelen aan uitstootbeperking oplevert.

Met de tool is er een betrouwbare en eenduidige rekenmethode beschikbaar die past in het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen, aldus de ministeries. Dit convenant is door partijen in de bouwsector en overheden ondertekend en moet uiteindelijk leiden tot een uitstootvrije bouw.

Bron: Vastgoedactueel - Volkshuisvesting - Cobouw