13 juni 2025
Streng parkeerbeleid blokkeert vaak woningbouw, flexibeler beleid is nodig
Gemeenten met een streng parkeerbeleid kunnen daardoor de bouw van extra woningen belemmeren. Wanneer er wel ruimte is voor nieuwe huizen, maar niet voor extra parkeerplekken, gaat woningbouw vaak niet door. Platform31 pleit daarom voor een flexibeler aanpak van parkeren.
Het gaat vooral om extra woningen in stedelijke gebieden, bijvoorbeeld door het optoppen van bestaande gebouwen, het splitsen van woningen of het ombouwen van kantoren tot woonruimte. Strenge parkeernormen vertragen of blokkeren deze initiatieven, waardoor de druk op bouwlocaties in het buitengebied toeneemt.
Platform31, een kennis- en netwerkorganisatie, doet daarom diverse voorstellen om het parkeerbeleid soepeler te maken. Zo werkt ze mee aan een handleiding over parkeren en verdichten, opgesteld voor de provincies Utrecht en Zuid-Holland.
Een effectieve manier om parkeerproblemen te beperken is het invoeren van betaald parkeren of het terugdringen van parkeervergunningen, al zijn zulke maatregelen vaak niet populair. In gemeenten als Katwijk, Haarlem en Amersfoort stuitte betaald parkeren op weerstand bij bewoners, die dit in referenda verwierpen.
Een alternatief is de ‘nuleis’: nieuwe bewoners krijgen dan geen recht op een parkeervergunning. Dit voorkomt extra parkeerdruk zonder dat er extra parkeerplaatsen hoeven te worden aangelegd.
Flexibele oplossingen kunnen ook ontstaan door beleid af te stemmen op de lokale situatie. Zo kunnen gemeenten bijvoorbeeld inzetten op betere openbaar vervoersmogelijkheden om minder autogebruik te stimuleren.
Daarnaast kan bestaande ruimte efficiënter worden benut: parkeerplaatsen op eigen terrein, gedeeld gebruik van bestaande voorzieningen en straatparkeren zijn manieren om ruimte te besparen.
Autovrije woonwijken worden steeds vaker gebouwd. Zo is Utrecht in maart gestart met de bouw van Merwede, de grootste autovrije wijk van Nederland. In deze buurt met 1200 woningen kunnen bewoners niet voor de deur parkeren, maar is er wel plek voor 250 deelauto’s en meer dan 21.000 fietsparkeerplekken.
Ook Nijmegen kiest steeds vaker voor autovrij wonen. In een recent project met 324 koop- en huurappartementen in het centrum is slechts ruimte voor een deel van de auto’s van bewoners.
De opkomst van autovrije wijken stuit op kritiek van Vereniging Eigen Huis (VEH) en de ANWB. Uit een ANWB-onderzoek onder leden blijkt dat 87% graag de mogelijkheid wil behouden om hun auto in de buurt te parkeren. Volgens de bond is wonen zonder parkeerruimte slechts voor een kleine groep aantrekkelijk.
VEH benadrukt dat veel bewoners van autovrije nieuwbouwwijken vaak toch een auto bezitten, die dan elders geparkeerd moet worden. Vooral gezinnen zijn vaak afhankelijk van een auto, bijvoorbeeld om kinderen naar school of sport te brengen.
Artikel aangeboden door: www.vendomemakelaardij.nl
Parafrase van bron: Vastgoedactueel - Platform31