Ervaar zelf het verschil!

Te koop: 6.900 huurwoningen, overname liefst in een keer

17 juli 2023

Een grote Canadese vastgoedbelegger zet zijn totale Nederlanders woningvoorraad te koop: het gaat om 6900 appartementen en rijtjeshuizen. De Nederlandse overheidsmaatregelen om de huren te reguleren spelen mee in deze zet.

Dat meldt het Financieele Dagblad. Het gaat om European Residential Reit (Eres), een beursgenoteerde belegger. Tegenover het FD zegt CEO Mark Kenney dat de rentesituatie ongunstig is, de regulering in Nederland het verhuren moeilijker heeft gemaakt en dat de belastingmaatregelen Nederland ook minder aantrekkelijk hebben gemaakt.

Capreit liet eerder weten dat ongeveer een kwart van zijn Nederlandse bezit straks onder de nieuwe huurregels valt, aldus het FD. Daardoor moeten de huren straks dus omlaag. Ongeveer een derde van de portefeuille bestaat nu al uit sociale huurwoningen.

Nederlandse overheid ‘niet uniek’

Met de opbrengst van de verkoop wil het bedrijf zich gaan richten op de Canadese markt voor nieuwbouwwoningen. Overigens ziet de topman dat de Nederlandse overheid ‘niet uniek’ is met het invoeren van huurregelingen. Beleggers wereldwijd krijgen het moeilijker door huurreguleringen wereldwijd. Maar de huurmaatregelen noemt de topman wel een ‘ongelukkige beslissing’.

Eres is een dochterbedrijf van het eveneens in Toronto beursgenoteerde Canadian Apartment Properties Reit (Capreit). Dat bedrijf, met ook Kenney als topman, is naar eigen zeggen de grootste beursgenoteerde huizenbelegger van Canada met 67.000 woningen.

Sinds 2016 is de vastgoedbelegger actief in Nederland. De Nederlandse tak werd in het eerste kwartaal van dit jaar getaxeerd op bijna € 1,7 mrd, aldus het FD. European Residential Management verhuurt in Nederland appartementen en rijtjeshuizen in zowel de grote steden als in middelgrote en kleinere plaatsen: van Amsterdam, Utrecht en Den Haag tot plaatsen als Heerenveen, Koog aan de Zaan, Meppel, Oldenzaal, Warnsveld en Venray.

Grootste vastgoeddeal in jaren

De verkoop van 6900 woningen zou de grootste vastgoeddeal in Nederland in jaren worden, maar vraag is of dit het meest gunstige moment is. Sinds de stijging van de rente op de kapitaalmarkten zijn er nauwelijks nog grote aan- en verkopen geweest van kantoren, winkels en woningen. De waarde van veel vastgoed is gedaald. En aankopende beleggers betalen een overdrachtsbelasting van 10,4%. De verkoopplannen van het Canadese bedrijf bevestigen hoe dan ook de aanhoudende kritiek van verhuurders dat de plannen voor huurregulering van minister De Jonge averechts zullen werken.

Bron: Financieele Dagblad - Vastgoedactueel