Ervaar zelf het verschil!

Woningmarkt: "De storm zal gaan liggen"

04 augustus 2020

Nederlandse woningmarkt in de tweede helft van 2020: ‘De storm zal gaan liggen’

21 juli 2020




Uit de jongste cijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat de woningmarkt normaal doordraait. Het aantal verkopen daalde de laatste drie maanden op jaarbasis met 4 procent, maar de prijzen stegen landelijk met 8,8 procent. De krapte is ook nog steeds enorm zoals bijvoorbeeld blijkt uit het feit dat 52 procent van de woningen boven de vraagprijs wegging.

Bieden boven de vraagprijs

Hans van der Ploeg van VBO, vereniging van makelaars en taxateurs, ziet hetzelfde. “In de crisis was er nog steeds heel veel interesse voor de gewilde objecten en werd er nog steeds stevig boven de vraagprijs geboden. Laten we helder zijn, het woningtekort dat we voor de crisis hadden, is nog steeds niet opgelost. We hebben inmiddels ruim 400.000 huizen tekort tot 2024. De markt blijft voor verkopers dus uitstekend want er is nog steeds meer vraag dan aanbod.”

Er lijkt dus geen wolkje aan de lucht. Toch verwachten veel economen dat er een kentering zal komen. De Nederlandsche Bank rekent bijvoorbeeld voor dit jaar nog op een stijging van de prijzen, maar verwacht voor volgend jaar een daling met 2,1 procent en in 2022 met 3,7 procent.

Onzekerheid

Algemeen directeur Michiel Meijer van Van Bruggen Adviesgroep houdt er serieus rekening mee dat het vierde kwartaal rustiger wordt wat betreft hypotheekaanvragen. “Wij gaan uit van een terugval van ongeveer 15 procent in dit kwartaal. Ik zie dat de agenda’s van al onze adviseurs nu nog erg vol zijn met oversluiters en aankopers die een afspraak willen, maar ben realistisch genoeg om te zien dat deze vraag wat zal verminderen. We zitten nu in de storm die meer en meer zal gaan liggen.”

Naast het aantal oversluiters zal ook het aantal woningaankopen terugvallen. “Dat heeft gewoon te maken met de onzekerheid. Je gaat zien dat iedereen met een flexibel inkomen, en dat zijn er bijna 1,4 miljoen, lastiger te financieren is. Die zullen door de meeste geldverstrekkers strikter beoordeeld worden dan in het verleden.”

Nauwelijks aanbod voor starters

De groep die de afgelopen jaren in de moeilijkste positie zaten waren de starters. Van der Ploeg van VBO verwacht niet dat dit verandert. “Voor starters is er gewoon nauwelijks aanbod, financiers leveren nog steeds nauwelijks maatwerk. De hypotheeknormen geven naar onze mening ook nog te weinig ruimte voor het goed meewegen van toekomstig perspectief van een starter. Er is voor hen eigenlijk maar één oplossing: bouwen, bouwen en nog eens bouwen.”

Uiteindelijk hangt veel af van hoe de coronacrisis verder gaat, zowel wat betreft de epidemie als de economische nasleep. “Komt er een tweede golf en zo ja, in welke mate? Verliezen er alsnog veel mensen hun baan of helpen de steunmaatregelen voldoende om ondernemingen in de lucht te houden? Na de zomer gaat het ook interessant worden of internationale studenten en werknemers ons land weer weten te vinden”, concludeert Van der Ploeg.