Ervaar zelf het verschil!

Banken willen extra bevoegdheden tegen hypotheekfraude

03 oktober 2024

Banken willen extra bevoegdheden om hypotheekfraude in de kiem te smoren. Dit naar aanleiding van berichtgeving in het Financieele Dagblad dat drugscriminelen in het hele land actief zijn met hypotheekfraude.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gaat het vooral om de bevoegdheid om salarisinformatie die wordt versterkt door hypotheekaanvragers te kunnen checken bij de Belastingdienst.

‘Wij zien dat er structureel wordt gefraudeerd’

“Wij zien dat er bij hypotheekaanvragen structureel wordt gefraudeerd met loonstroken en jaaropgaven”, licht de woordvoerder van de NVB toe. “En dat is niet zomaar wat photoshoppen; er bestaat een heel systeem van nepbedrijven die neploonstroken verstrekken. Zo onttrekken criminelen woningen aan de toch al overspannen huizenmarkt, allemaal ten nadele van goedwillende woningzoekenden.”

Arrestaties

Enkele maanden geleden arresteerde de politie in de regio Amsterdam-Amstelland tien personen op verdenking van witwassen, oplichting, valsheid in geschrifte en hypotheekfraude. Dit riep veel reacties op bij politiekorpsen in andere delen van het land, waar het probleem ook blijkt te spelen. Volgens een voorzichtige schatting zouden er op deze manier 8.000 woningen illegaal aan de voorraad onttrokken zijn, meldt het FD.

Hypotheekfraude is interessant verdienmodel

Vooral voor drugscriminelen is hypotheekfraude een interessant verdienmodel om naartoe ‘door te groeien’. Het is relatief eenvoudig om met vervalste documenten een hypotheek te regelen. De pakkans is kleiner. Bovendien lopen de criminelen persoonlijk met deze werkwijze minder risico om opgejaagd te worden door andere criminelen.

De nieuwe bevoegdheden van de banken zullen niet van vandaag op morgen geregeld zijn. Er zijn wetswijzigingen voor nodig. Eerste stap wordt een gesprek van de banken met de Belastingdienst en de ministeries van Financiën en Justitie. Inmiddels zijn er ook Kamervragen gesteld.

Bron: Vastgoedactueel - Financieele Dagblad