Ervaar zelf het verschil!

Funderingsschade is voor rekening van huiseigenaren

30 maart 2025

Veel huiseigenaren realiseren zich niet dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor de kosten van funderingsschade. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) meldt dat er ten onrechte wordt aangenomen dat verzekeraars of de overheid deze kosten (gedeeltelijk) vergoeden. In werkelijkheid is funderingsschade niet verzekerbaar.

Door klimaatverandering neemt de kans op funderingsproblemen toe. Naar verwachting zullen rond 2035 ongeveer 425.000 gebouwen en woningen hiermee te maken krijgen. Dit kan grote financiële gevolgen hebben voor huiseigenaren. Uit de Consumentenmonitor Hypotheekbezitters, een onderzoek van de AFM, blijkt dat veel potentiële kopers zich niet bewust zijn van dit risico. Dit komt mede door de misvatting dat externe partijen zoals verzekeraars de kosten op zich nemen, terwijl woningeigenaren hier in werkelijkheid zelf voor opdraaien.

Uit de Consumentenmonitor blijkt dat 80% van de huiseigenaren denkt geen risico te lopen op funderingsproblemen, terwijl twee derde van hen de kans hierop te klein acht om zich er zorgen over te maken. Opvallend is dat de helft van de hypotheekbezitters niet weet welk type fundering hun woning heeft. Van degenen die dit wel weten, heeft de meerderheid een betonnen fundering, terwijl een kleiner deel op houten palen staat.

Bewustwording is essentieel

Om problemen in de toekomst te voorkomen, is het belangrijk dat huidige en toekomstige woningeigenaren goed op de hoogte zijn van de staat van hun fundering. Vroegtijdige informatie kan helpen bij het inschatten en beperken van mogelijke schade.

Tony Lee A Fong, manager hypotheken bij de AFM, benadrukt het belang hiervan: “De resultaten van de Consumentenmonitor laten zien dat huiseigenaren zich meer bewust moeten zijn van de risico’s van funderingsschade. De financiële impact hiervan kan aanzienlijk zijn. Het is daarom cruciaal dat woningeigenaren tijdig inzicht krijgen in mogelijke funderingsproblemen.”

De rol van makelaars en hypotheekadviseurs

Voor makelaars en hypotheekadviseurs speelt funderingsschade een belangrijke rol bij de (ver)koop van woningen. Zij kunnen hierbij helpen door:

  • Funderingsonderzoek te adviseren: Bij de aankoop van een woning, vooral in risicogebieden, kan een funderingsonderzoek onaangename verrassingen voorkomen en kopers helpen bij een weloverwogen keuze.
  • Woningwaarde en verkoopbaarheid te beoordelen: Funderingsproblemen kunnen de verkoopprijs verlagen en de verkoop bemoeilijken. Verkopers kunnen hierover transparant zijn en zich laten adviseren over herstelopties.
  • Financieringsmogelijkheden te bespreken: Hypotheekadviseurs kunnen klanten informeren over de invloed van funderingsproblemen op de hypotheek. Banken kunnen aanvullende eisen stellen of een lagere maximale hypotheek verstrekken. Ook zijn er financieringsopties zoals renovatie- en verduurzamingsleningen.
  • Signalen van funderingsproblemen te herkennen: Klanten kunnen gewezen worden op tekenen zoals scheuren in muren, klemmende deuren of verzakkingen in de tuin. Een bouwkundige keuring kan hierbij inzicht geven.
  • Overheidsregelingen te benutten: Hoewel funderingsschade niet verzekerbaar is, bieden sommige gemeenten en provincies (zoals Rotterdam, Haarlem en Zaanstad) subsidies of leningen voor herstel. Makelaars en hypotheekadviseurs kunnen klanten helpen bij het vinden van relevante regelingen.

Door hier aandacht aan te besteden, kunnen huiseigenaren beter voorbereid zijn op eventuele funderingsproblemen en financiële tegenvallers voorkomen.

Artikel aangeboden door: www.vendomemakelaardij.nl

Parafrase van bron: Vastgoedactueel - AFM