Ervaar zelf het verschil!

Huiseigenaren laten duurzaamheidssubsidie liggen

15 juni 2023

Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar om subsidie voor verduurzaming van de woning (ISDE) aan te vragen. Zij vinden het proces voor de aanvraag onbegrijpelijk, ontoegankelijk en tijdrovend. Dat zegt Vereniging Eigen Huis (VEH).

De ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) geeft huiseigenaren financiële ondersteuning bij verduurzamingsmaatregelen, zoals dak- of vloerisolatie of de aanschaf van een warmtepomp. Uit meldingen bij het subsidiemeldpunt van VEH blijkt echter dat huiseigenaren tegen obstakels aanlopen als ze de subsidie willen aanvragen.

Ze vinden het onduidelijk wat de subsidievoorwaarden zijn en welke meetmethoden ze moeten hanteren, bijvoorbeeld of ze een raam met of zonder kozijn moeten meten.

Ook is er frustratie over de bewijslast die aanvragers moeten aanleveren. “Ik kwam er pas na de aanvraag achter dat ik foto’s had moeten maken van de oude staat van mijn woning”, schrijft een van de huiseigenaren.

Meldcodes

Bovendien moet de aanvrager per verduurzamingsmaatregel een formulier met een meldcode invullen. “Als aanvrager kom je in een doolhof terecht aan meldcodes. Als de code niet correspondeert met de factuur van je aannemer, moet je daar weer achteraan. Dat zijn vreselijk tijdrovende klussen waar je als consument niet op zit te wachten” zegt directeur Cindy Kremer van Vereniging Eigen Huis.

Daarnaast blijken veel aanvragers uiteindelijk minder subsidie te ontvangen dan ze hadden verwacht. Vooral bij glasisolatie is dat het geval. De overheid spreekt van een subsidiebedrag van 15 tot 30%, maar in veel gevallen is dat minder en soms komt dit zelfs uit op 5%, melden huiseigenaren. VEH vindt dat een kwalijke zaak, zegt Kremer. “Als je je ramen gaat vervangen, investeer je al snel tienduizenden euro’s. Als dan blijkt dat je een veel kleiner deel ervan terugkrijgt, komen mensen al gauw financieel in de knel.”

Subsidie vooraf uitkeren

Om de aanvragen te versnellen, pleit VEH ervoor de verduurzamingssubsidie vooraf uit te keren en niet achteraf. Dat verlaagt de drempel voor huishoudens die de subsidie niet meteen kunnen financieren, aldus VEH.

Nederlandse huishoudens kunnen jaarlijks ISDE aanvragen via de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het bedrag is dit jaar fors omhoog gegaan naar in totaal €350 miljoen. Subsidie kan worden aangevraagd voor onder meer isolatiemaatregelen, een zonneboiler of warmtepomp of aansluiting op een warmtenet.

Bron: VastgoedActueel - Vereniging Eigen Huis