28 maart 2025
Hier is de herschreven versie van je tekst:
Nieuwe Europese regelgeving stimuleert acceptatie van crypto bij hypotheken
De invoering van de Europese MiCAR-wetgeving (Markets in Crypto Assets Regulation) moet zorgen voor meer transparantie en betere bescherming binnen de cryptomarkt. Dit kan op termijn leiden tot een bredere acceptatie van cryptovermogen bij hypotheekaanvragen, zo meldt De Hypotheekshop.
Steeds meer woningkopers willen hun cryptobezittingen gebruiken bij de aankoop van een huis. Volgens De Hypotheekshop stijgt het aantal vragen hierover. Echter, consumenten ondervinden obstakels door strikte regelgeving. Slechts enkele kredietverstrekkers accepteren crypto als eigen vermogen, terwijl de meeste banken – inclusief moderne neobanken – hierin terughoudend zijn. In de praktijk moet crypto vaak eerst worden omgezet naar euro’s voordat het als eigen middelen wordt erkend. Zelfs dan weigeren sommige aanbieders deze vermogensbron. Door onduidelijk beleid kunnen consumenten onverwacht met afwijzingen worden geconfronteerd, ondanks de groeiende populariteit van crypto.
Banken en andere financiers blijven huiverig om crypto als eigen vermogen te accepteren. Dit komt onder meer door de sterke waardeschommelingen en de lastige verifieerbaarheid van de herkomst. Dit roept vragen op bij zowel geldverstrekkers als notarissen.
Desondanks groeit de interesse in crypto. In Nederland bezitten inmiddels 2,5 miljoen mensen cryptovaluta, een verdubbeling sinds 2022 (bron: Ministerie van Financiën). De investeringen blijven echter bescheiden: de helft van de beleggers bezit minder dan €500, terwijl slechts 8% meer dan €10.000 heeft geïnvesteerd. Door inflatie en lage spaarrentes zien veel mensen crypto als een aantrekkelijk alternatief, ondanks de risico’s.
MiCAR is een Europese wetgeving die de cryptosector beter reguleert. Het doel is om meer transparantie, bescherming van consumenten en stabiliteit te waarborgen. Sinds 30 december 2024 geldt een vergunningsplicht voor cryptobedrijven binnen de EU.
De regels zijn met name gericht op cryptobedrijven, zoals exchanges en stablecoin-aanbieders, die nu onder toezicht van financiële autoriteiten vallen. MiCAR maakt de herkomst van crypto-activa beter traceerbaar, wat kan bijdragen aan een grotere acceptatie door banken en notarissen. Doordat crypto minder anoniem wordt en betrouwbaarder als financiële bron, kan dit de inzetbaarheid bij hypotheekaanvragen vergroten.
In februari 2025 werden via het HDN-platform 41.576 hypotheken aangevraagd, een daling van 1,8% ten opzichte van februari 2024. De hypotheekmarkt laat een afvlakkende groei zien: terwijl de stijging in oktober 2024 nog 50% bedroeg, daalde dit in de daaropvolgende maanden gestaag naar 28% in januari en stabiliseerde het in februari rond het niveau van vorig jaar.
Van de hypotheekaanvragen in februari betrof 57% de aankoop van een woning (23.702 aanvragen), terwijl 43% (17.874 aanvragen) betrekking had op oversluitingen of verhogingen.
Een belangrijk obstakel voor crypto als eigen vermogen is de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Financiële instellingen, notarissen en hypotheekadviseurs hebben een onderzoeksplicht en moeten de herkomst van geld kunnen aantonen. Omdat crypto vaak anoniem en via buitenlandse platformen wordt verhandeld, is dit complexer dan bij traditionele bankrekeningen.
Daarnaast worden inkomsten uit cryptohandel doorgaans niet gezien als bestendig inkomen. Winst uit bijvoorbeeld bitcoin- of ethereumbeleggingen telt dus niet mee bij hypotheekaanvragen. De meest geaccepteerde methode blijft het omzetten van crypto naar euro’s en het storten van de opbrengst op een Nederlandse bankrekening. Na een wachttijd en onderbouwing van de herkomst kan dit door de meeste geldverstrekkers als eigen vermogen worden erkend.
Bij de aankoop van een woning speelt de notaris een cruciale rol. Crypto vormt hier extra uitdagingen, aangezien notarissen strikte regelgeving moeten naleven. Zij letten onder andere op:
Bovendien mogen notarissen geen cryptovaluta ontvangen op hun derdenrekening. Een woning kopen met crypto kan alleen als koper en verkoper dit onderling afspreken, maar de notariële afhandeling gebeurt altijd in euro’s.
De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) beschouwen crypto als een risicovol beleggingsproduct. Door het gebrek aan stabiliteit en toezicht wordt het niet als betrouwbaar betaal-, spaar- of rekenmiddel gezien. Nieuwe regelgeving, zoals MiCAR, moet zorgen voor een veiliger en transparanter cryptolandschap. Dit kan uiteindelijk bijdragen aan een bredere acceptatie van crypto bij hypotheken.
Artikel aangeboden door: www.vendomemakelaardij.nl
Parafrase van bron: Vastgoedactueel - De Hypotheekshop