Ervaar zelf het verschil!

Verkoopgolf middenhuurwoningen lijkt begonnen

15 april 2023

Langzaam maar gestaag beginnen particuliere verhuurders hun bezit te verkopen, melden zowel de NOS als het Financieele Dagblad na een rondgang langs vastgoedbeleggers, makelaars en banken.

De maatregelen van minister De Jonge om middenhuurwoningen betaalbaar te houden wekten eerder al veel kritiek van o.a. vastgoedbeleggers. Het ziet ernaar uit dat ze die kritiek nu in daden omzetten. Zowel NOS als FD melden een langzaam groeiende verkoopgolf van middenhuurwoningen, onder zowel grote als kleine beleggers. Zodra huurders opzeggen, wordt het pand verkocht. Vastgoed als belegging brengt te weinig meer op.

Woningen onder de 70 vierkante meter

Een bestuurslid van de Vereniging Verhuurmakelaars Amsterdam schat in dat bij meer dan de helft van de huuropzeggingen van beleggers het pand in de verkoop gaat, aldus het FD. Het zou vooral gaan om woningen onder de 70 vierkante meter.

Ook makelaars zien sinds november, december een stijgende verkooptrend. Het zou vooral gaan om eigenaren met één tot drie huurhuizen. Zodra een huurder vertrekt, verkopen ze hun woning. Maar ook grotere beleggers haken af: woningcorporatie Portaal, actief in onder meer Utrecht, zou al meer dan tien complexen van beleggers aangeboden hebben gekregen.

NIBC bank, die veel leningen verstrekt aan particuliere beleggers, ziet eveneens een groei van het aantal verkopen. ‘Het is nog niet op een hoog niveau, maar het neemt wel toe’, zegt directeur Dirk van den Beukel tegen het FD.

‘Rendement helemaal weg’

De NOS komt tot dezelfde conclusies. De omroep haalt een kleine verhuurder aan die wil verkopen zodra zijn huurders opzeggen. “Zo heb ik een woning die ik nu voor € 1.350 verhuur en die zou terugvallen naar € 1.000, want die valt straks onder de middenhuurregels. En vervolgens word ik in box 3 hoger aangeslagen en dan is het rendement wat je had gehoopt helemaal weg.”

‘Voor veel woningen is het over-en-uit’

Makelaarsorganisatie VBO meldde vorige maand al dat panden in de verkoop gaan, hoewel er geen concrete cijfers zijn. VBO-makelaar Niek Verra: “In Den Haag hebben we de vrije sector goed in beeld. Voor veel woningen is het gewoon over-en-uit. Deze bescheiden woningen zijn niet meer rendabel omdat ze de minimumgrens van 187 punten niet zullen halen. Dit soort panden zullen dus worden verkocht. Interessant als starterswoning voor kopers en ook hard nodig aan die kant van de markt, maar een fiasco voor de mensen die op zoek zijn naar een toch al schaarse huurwoning.”

Huur omlaag na afloop huurcontract

De minister wil de gereguleerde huursector vanaf volgend jaar optrekken van € 800 tot circa € 1.100. Dat betekent voor zo’n 150.000 woningen dat de huur straks omlaag moet als een huurcontract afloopt. Daarbij komt dat dit jaar al nieuwe belastingregels ingaan, met het verhoogde veronderstelde fictieve rendement in box 3. Wie een woning als pensioenvoorziening aanhoudt, ziet dit vermogen straks extra belast worden.

Bron: Vastgoedactueel - Financieele Dagblad