Ervaar zelf het verschil!

Wat levert het verduurzamen van mijn woning mij op?

16 september 2019

Ondanks de kosten van de (eenmalige) investering, leveren duurzaamheidsmaatregelen (op termijn) geld op. Maar hoeveel kan het opleveren en welke energiebesparende maatregel levert het meeste op?

Dit artikel is gebaseerd op de cijfers van Milieu Centraal, prijspeil januari 2019. De bedragen zijn berekend voor een tussenwoning van gemiddelde omvang met 3 bewoners. Met als uitgangssituatie: een HR-combiketel, geen isolatie en enkel glas. Gasprijs: 79 cent per m3. De werkelijke besparingen hangen af van de isolatie van je woning en je stookgedrag.

  1. Zonnepanelen De eenmalige kosten van zonnepanelen zijn € 4.400 voor tien panelen. Doordat je zelf duurzame energie opwekt, hoef je minder of zelfs geen stroom van jouw elektriciteitsleverancier af te nemen. Tien zonnepanelen leveren per jaar 2700 Wattpiek op, waarmee je op jaarbasis € 550 kunt besparen. Na 8 jaar heb je de investering terugverdiend.

  2. Zonneboiler Een zonneboiler zorgt via de zon voor warm water of stroom. De eenmalige investeringskosten zijn € 3.000 en je bespaart er € 110 per jaar mee. Dit komt neer op een terugverdientijd van 27 jaar. Wel wordt je huis meer waard als deze duurzamer is. Uit onderzoek is gebleken dat een woning met een energielabel A gemiddeld genomen € 12.000 meer oplevert dan een woning met energielabel D.

  3. Warmtepomp Eenmalige kosten voor een warmtepomp (5kW hybride bij je HR-ketel) zijn € 4.000. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater en zet dat om in bruikbare warmte voor een woning. De warmtepomp staat in huis en zorgt ervoor dat de warmte in de woning verdeeld wordt. Een warmtepomp kan zelfstandig werken of als aanvulling op de cv-ketel. In combinatie met de HR-ketel bespaar je € 180 per jaar. De terugverdientijd is daarmee 22 jaar.

  4. HR++ glas HR++ glas isoleert beter dan enkel of standaard dubbel glas. Gemiddelde eenmalige kosten zijn € 3.100. Door de betere isolatie, wordt de warmte binnenshuis gehouden, waardoor je € 300 per jaar kunt besparen. Na 10 jaar heb je de investering weer terugverdiend.

  5. Isolatie Dankzij isolatie wordt de warmte in jouw huis binnen gehouden, waardoor de energiekosten beperkt worden. Bij vloerisolatie zijn de eenmalige kosten € 1.400 met een besparing van € 200 per jaar (terugverdientijd van 7 jaar). Een spouwmuur isoleren kosten € 800 euro met een besparing van € 260 per jaar (terugverdientijd van 3 jaar). De investering bij dakisolatie is wat ingrijpender en brengt eenmalige kosten van € 4.100 met zich mee. Daartegenover staat wel dat het een efficiëntere manier van isolatie is en je er per jaar € 600 mee kunt besparen. Binnen 7 jaar heb je de investering er dus uit.

Sommige terugverdientijden lijken lang, maar vergeet niet dat er (op de lagere energiekosten na) ook nog andere goede redenen zijn om te starten met energiebesparing. Hoeveel jij kunt besparen met verduurzamingsmaatregelen verschilt per type woning en per bouwjaar.

Bron: Milieu Centraal