05 mei 2025
Na de recordgroei van 2024 worden de huizenprijzen in 2025 naar verwachting met 7 procent verhoogd en in 2026 met 3 procent. Dit komt door stijgende lonen, lagere hypotheekrentes en het voortdurende woningtekort, wat de prijzen blijft opdrijven. Als gevolg hiervan heeft ABN AMRO vandaag haar verwachtingen voor het aantal woningtransacties naar boven bijgesteld.
De Nederlandse huizenmarkt blijft zich sterk ontwikkelen. Na een zwak jaar in 2023 stegen de huizenprijzen in 2024 met gemiddeld 8,7 procent, wat een record was. De factoren die deze stijging hebben veroorzaakt – hogere inkomens, dalende hypotheekrentes en het woningtekort – blijven ook in 2025 van invloed. ABN AMRO handhaaft haar prognose voor de prijsstijgingen, met een verwachte toename van 7 procent in 2025 en 3 procent in 2026.
Verwachte lichte stijging van transacties De ontwikkelingen op de huizenmarkt wijzen erop dat het aantal woningtransacties opnieuw zal toenemen. In 2024 werden er meer dan 200.000 woningtransacties geregistreerd, wat aangeeft dat zowel kopers als verkopers weer actief zijn. Veel particuliere beleggers besluiten – deels door nieuwe belastingmaatregelen en de Wet betaalbare huur – om hun huurwoningen te verkopen. Daarom heeft ABN AMRO haar prognose voor het aantal transacties in 2025 verhoogd, van 2,5 procent naar 5 procent. Voor 2026 blijft de bank bij een voorspelling van 1 procent, omdat de tijdelijke stijging van het aantal verkopen dan waarschijnlijk afneemt. Het aanhoudend lage woningaanbod zal de groei van het aantal transacties in 2026 verder beperken.
Beperkte invloed van externe factoren Ondanks enige onzekerheid door de lichte stijging van de hypotheekrente begin 2025, blijft de impact op de Nederlandse huizenmarkt naar verwachting beperkt. Mike Langen, Senior Econoom Woningmarkt bij ABN AMRO, legt uit: “De lichte stijging van de rente kan deels worden toegeschreven aan de versoepeling van de Duitse schuldenrem en risico’s binnen de eurozone. Er is ook onzekerheid rondom de belastingplannen van Trump, maar de invloed hiervan op onze huizenmarkt zal waarschijnlijk klein zijn. Tegelijkertijd blijft het woningaanbod krap, waardoor we verwachten dat de huizenprijzen dit jaar en daarna blijven stijgen.”
Krap aanbod en beperkte impact van nieuwbouw Hoewel er enige toename is in nieuwbouw, zal dit naar verwachting niet genoeg zijn om de huizenprijzen dit jaar te verlagen. De bouwactiviteiten nemen toe, maar er is onvoldoende investeringsbereidheid vanwege onzekerheid over overheidsplannen, zoals de nieuwe huurwet. ABN AMRO verwacht daarom geen prijsdalingen door nieuwbouw. De bank voorspelt ook een verdere daling van de hypotheekrente, vooral als de Europese Centrale Bank haar rente verlaagt. Door stijgende risicopremies kunnen echter niet alle banken deze verlaging doorvoeren. Tegen het einde van 2025 of begin 2026 verwacht ABN AMRO dat de hypotheekrente het laagste punt bereikt.
Financiële stabiliteit van huishoudens Uit de schuldstatistieken blijkt dat huishoudens financieel stabiel zijn, mede dankzij strengere leennormen die de schuldfinanciering van woningen hebben beperkt. Hierdoor veroorzaken de hoge woningprijzen geen grote financiële problemen voor nieuwe huiseigenaren. De verwachte verdere prijsstijging wordt volgens ABN AMRO vooral gedreven door de regio Utrecht en landelijke gebieden. In steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zullen de prijzen naar verwachting minder snel stijgen.
Rabobank deeltzelfde voorspelling Ook de Rabobank voorspelt een verdere stijging van de huizenprijzen. De bank constateerde dat het aantal verkopen blijft toenemen, en dat vooral in de goedkopere segmenten meer aanbod van koopwoningen komt door de uitpondgolf.
Artikel aangeboden door: www.vendomemakelaardij.nl
Parafrase van bron: Vastgoedactueel - ABN-AMRO