Ervaar zelf het verschil!

Miljoenen woningen kunnen nu al betaalbaar worden verduurzaamd.

27 september 2021

De kosten van woningverduurzaming zijn vaak een struikelblok, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat twee miljoen woningen nu al betaalbaar te zijn verduurzamen. De investeringen verdienen zich binnen 15 jaar terug (oftewel de levensduur van de apparaten) en zorgen dus niet voor extra kosten voor bewoners.

Bij één miljoen huizen is de investering zelfs binnen tien jaar terug verdiend en dus winstgevend, dit blijkt uit onderzoek van DWA, in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Ook bij de huidige hoge gasprijzen zijn meer huizen betaalbaar te verduurzamen en hebben bewoners daar baat bij om hun energielasten te kunnen betalen.

De hoofdconclusies van het onderzoek op een rij: 

  • Twee miljoen woningen kunnen met het bestaande beleid al betaalbaar worden verduurzaamd: de investeringen verdienen zich terug binnen 15 jaar. Dat is de levensduur van de gebruikte apparaten. Het gaat hier vooral om hybride warmtepompen in vrijwel alle woningen van na 1975.

  • Als deze twee miljoen huizen inderdaad verduurzamen, bespaart dat 3 Megaton CO2. Dat is 14% van de huidige CO2-uitstoot van de gebouwde omgeving in 2020.

  • Bij één miljoen woningen levert verduurzaming zelfs al geld op (binnen 10 jaar terugverdiend). Het gaat hier dan met name om de grotere woningen, zoals vrijstaande- en 2-onder-1 kap woningen.

  • Dit kan nog stijgen als de isolatiesubsidie wordt verhoogd (van 20% naar 30%). In dat scenario zijn er 3,5 miljoen huizen betaalbaar te verduurzamen (met een terugverdientijd korter dan 20 jaar). Omdat de levensduur van isolatiemateriaal veel langer is dan 15 jaar verdient dit zich nog steeds terug binnen de levensduur.

  • Dit levert een CO2-reductie op van 5,2 Mton, 1/4e van de totale CO2-uitstoot voor deze sector in 2020. Vooral bij de oudere woningen – van voor 1975 – leidt deze maatregel tot een rendabele investering in isolatie.
  • Als aardgas zwaarder belast wordt en elektriciteit minder, dan zijn 3,3 miljoen huizen betaalbaar te verduurzamen. Voor 2,2 miljoen woningen is dat zelfs binnen tien jaar. Aardgas wordt hierbij stapsgewijs 24 cent duurder per kuub; stroom wordt 5 cent goedkoper per kWh.).

  • Dit levert een CO2-reductie op van7 Mton, 1/3e van de totale CO2-uitstoot voor deze sector in 2020.

Klik hier voor het volledige onderzoek (32 pagina's).

Bron: VBO