Ervaar zelf het verschil!

Heeft Nederland betaalbare woningen?

21 februari 2023

Het maakt niet uit of je student bent, net afgestudeerd, samenwonend of zelfs met pensioen, de problemen op de Nederlandse woningmarkt raken iedereen. Voor iedere stap in het woonproces is het voor mensen moeilijk om een nieuwe woning te vinden, waardoor er van doorstroom amper sprake is.

Partnercontent van Huurportaal

Oudere mensen wonen vaak te groot en zijn op zoek naar een kleinere woning, terwijl jongeren juist meer ruimte nodig hebben. De enigen die op dit moment wel wat lijken te vinden, zijn degenen met diepe zakken. Alleen voor personen waarbij geld geen probleem is, lijkt het mogelijk om een geschikte woning te vinden. Dit roept de vraag op of Nederland überhaupt nog wel betaalbare woningen heeft.

Een betaalbare woning vinden in Nederland

In de afgelopen jaren stond het nieuws vol met berichten over de oververhitte woningmarkt. Er waren meer mensen op zoek naar een woning dan dat er woningen waren, waardoor de prijzen omhoogschoten. Dit gold voor zowel de koop- als huurmarkt. Toch klopt dat beeld niet helemaal. Wanneer je bijvoorbeeld een website zoals Huurportaal bekijkt, kun je zien dat de prijzen in de grote steden aanzienlijk hoger liggen dan daarbuiten.

Onderzoek van een grote Nederlandse nieuwszender heeft aangetoond dat er zeker nog wel een aantal gemeenten zijn waar je een betaalbare woning kunt vinden. Deze lijst wordt aangevoerd door het Groningse Pekela, maar ook in Heerlen, Almelo, Veendam en Den Helder zijn woningen nog betaalbaar.

Natuurlijk is er ook een lijstje wat aangeeft waar wonen het duurste is. Op dit moment staan de duurste woningen in Bloemendaal, Blaricum en Laren. Ook in Wassenaar, Heemstede, Rozendaal, Landsmeer en De Bilt is het moeilijk om betaalbare woningen te vinden. Dit is op basis van de koopwoningen die in deze steden worden aangeboden.

Voor iedereen die op zoek is naar een huurwoning ziet dat lijstje er iets anders uit; in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht liggen de huren het hoogst. Dit is natuurlijk niet zo gek, want in deze steden is er ook veel vraag naar huurwoningen. Hoofdkantoren van grote bedrijven zijn in deze steden gevestigd, waardoor veel mensen een plek zoeken om dicht bij hun werk te wonen.

Ook speelt het mee dat er in de grote steden nu eenmaal meer te beleven is dan daarbuiten, waardoor voornamelijk jonge professionals worden aangetrokken. Zij willen ook na hun afstuderen nog even in hun studentenstad blijven hangen en gaan meestal pas op zoek naar een woning buiten de stad als ze een gezin willen stichten.

Gemiddeld betalen huurders in Nederland zo’n €1.184 per maand, wat alweer 4,3% hoger is dan in het afgelopen jaar. Eengezinswoningen zijn daarbij gek genoeg iets goedkoper dan appartementen. In de grote steden liggen deze prijzen nog boven het landelijk gemiddelde. Zo mag je er in Amsterdam op rekenen dat je ongeveer €17 per vierkante meter zult afrekenen.

Betaalbaar wonen in de toekomst

Om ervoor te zorgen dat ook iedereen in de toekomst een betaalbare woning kan vinden, heeft de Rijksoverheid een aantal maatregelen genomen. Er moeten ieder jaar ten minste 75.000 woningen bij worden gebouwd om iedereen van een woning te kunnen voorzien. Dit zal gaan om appartementen, jongerenwoningen, eengezinswoningen en voornamelijk plekken waar senioren comfortabel kunnen wonen.

Er is € 2 miljard uitgetrokken om meer en sneller woningen te bouwen, waar verschillende partijen aanspraak op kunnen maken. Gemeentes, provincies en individuele partijen kunnen een aanvraag indienen. De enige voorwaarde is dat zij betaalbare woningen bouwen, die er zonder het budget helemaal niet of niet zo snel waren gekomen. Het is de bedoeling dat er door deze maatregel heel snel veel meer woningen komen op plekken waar er nu nog niet voldoende zijn.

Regio’s waarbij de vraag naar betaalbare (huur)woningen het hoogst is, krijgen voorrang. In deze regio’s hebben veel mensen een laag of middeninkomen, waarvoor er nu niet voldoende betaalbare woningen beschikbaar zijn. Ook komen er in deze regio’s meer flexwoningen voor zogeheten spoedzoekers. Dit zijn personen die snel op zoek zijn naar een woning, bijvoorbeeld internationale studenten, mantelzorgers en mensen die na een scheiding uit hun woning moeten. Het is de bedoeling dat deze mensen tijdelijk in deze woningen kunnen verblijven en dat de doorstroom erg hoog is.

Conclusie

Ja, er zijn dus zeker betaalbare woningen in Nederland, maar de manier waarop ze over het land zijn verdeeld is nog niet ideaal. Met name in de grote steden is het voor mensen met een beperkter budget nog moeilijk om een passende woning te vinden. Zij moeten vaak inleveren op een aantal van hun wooneisen, waardoor ze niet heel comfortabel kunnen wonen.

Het goede nieuws is wel dat de Nederlandse overheid zich heel erg bewust is van de nood voor betaalbare woningen. In de komende twee jaar wordt er extra veel budget vrij gemaakt om de tekorten op te vullen, in de hoop dat het volledige probleem in de toekomst niet meer aan de orde zal zijn.

Bron: VastgoedActueel - Huurportaal