Ervaar zelf het verschil!

Nieuw energielabel huizen roept felle reacties op!

23 juli 2019

Nieuw energielabel voor huizen roept felle reacties op

Wie vanaf volgend jaar zijn huis gaat verkopen, moet een expert langs laten komen om het energielabel te bepalen. Dat is te duur en te veel werk, vindt de Vereniging Eigen Huis. De branchevereniging voor makelaars VBO is juist blij met de stap.

Als de plannen van de minister doorgaan, moet een huiseigenaar waarschijnlijk vanaf 1 juli 2020 voor zijn energielabel een labeladviseur inschakelen. Volgens Vereniging Eigen Huis gaat dat bijna 200 euro kosten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken kan dat nog niet bevestigen. ,,We zijn dit sowieso nog aan het uitwerken, maar je moet het vergelijken met een APK voor de auto. Marktpartijen zullen na uitwerking bepalen wat ze vragen voor het vaststellen van het energielabel", zegt een woordvoerder.

Omslachtig of verstandig?

“Ik heb het recent zelf gedaan en hoefde alleen maar een formulier in te vullen met tien algemene punten. Het kostte mij 1 euro, dat zegt genoeg!”
Hans van der Ploeg, branchevereniging VBO

Vereniging Eigen Huis roept minister Kajsa Ollongren in een brief op om haar plannen voor een nieuw energielabel nu al te schrappen. ,,Het nieuwe energielabel is veel duurder en omslachtiger dan het huidige label en biedt een huiseigenaar of koper geen enkel nieuw inzicht of beter handelingsperspectief om de woning energiezuiniger te maken", zegt Cindy van de Velde, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis.

Onzin, vindt VBO-directeur Hans van der Ploeg. ,,Het is juist verstandig dat de minister adviseurs inschakelt", vindt hij. ,,De huidige manier waarop mensen het energielabel laten vaststellen, geeft geen enkel inzicht in de duurzaamheidsprestaties van een woning. Ik heb het recent zelf gedaan en hoefde alleen maar een formulier in te vullen met tien algemene punten. Het kostte mij 1 euro, dat zegt genoeg.”

Energiebesparing

Met het energielabel wil de overheid huiseigenaren stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Op het energielabel staat welke maatregelen in de woning mogelijk zijn. Bijvoorbeeld isolatie van het dak of plaatsen van dubbel glas. Bij verkoop of verhuur van een woning, is het sinds enkele jaren verplicht om een energielabel te laten vaststellen. Dat label is dan tien jaar geldig. ,,Nu gebeurt dat nog op afstand”, zegt de woordvoerder van de minister. ,,Omdat Europese richtlijnen veranderen, is het nodig om een expert langs te laten komen.” 

De minister heeft dat voornemen onlangs in een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. De VVD heeft laten weten onaangenaam verrast te zijn met de plannen, omdat het huiseigenaren onnodig op kosten zou jagen. Vereniging Eigen Huis vindt dat de minister gesprekken met onder andere de vereniging had moeten afwachten voordat er stappen worden genomen die huiseigenaren treffen.

Volgens de woordvoerder van de minister kan het niet anders dan dat het energielabel nieuwe stijl door een expert wordt opgemaakt. ,,Het is veel meer dan het vaststellen van tien kenmerken. Het huis moet bijvoorbeeld worden opgemeten en er moet worden berekend hoeveel kilowattuur aan energie per vierkante meter wordt verbruikt.” Ook wordt in het nieuwe label mogelijk opgenomen hoe schoon de energie is die voor een woning wordt opgewekt.

Bron: ad.nl